Een rare combinatie. De oer-Hollandse bitterballen met een glas witte wijn. Bij bitterballen denk ik meestal aan een combinatie met een biertje maar daar doe ik de dames en de heren die een wit sloeberwijntje prefereren mee tekort. Naar ik me overigens heb laten vertellen, werd de bitterbal in het begin van haar bestaan veel gegeten in combinatie met een bittertje, vandaar de naam bitterbal. Eigenlijk alleen in Nederland, veel minder in België en soms in Nederlandse enclaves in Spanje geserveerd en gegeten. De bitterbal zou een afgeleide zijn van de kroket, samen met de frikadel, nog zo’n oer-Hollandse snack.

 

…een knakworst zonder velletje dat later de frikadel werd genoemd

 

Omstreeks 1958 introduceerde Martin van Oers een knakworst zonder velletje dat later de frikadel werd genoemd. Vlak daarna ging hij ook kroketten produceren. Zijn opvolger, zoon Wim, droomde ervan de kroketten en frikadellen in het Buitenland op de kaart te zetten. Veel tijd heeft hij daar niet voor gekregen daar hij eind februari van dit jaar op 48-jarige leeftijd overleed.

Ondanks het feit dat deze snacks de laatste jaren met een negatief imago te kampen hebben, worden ze nog door iedereen, en zelfs door de grootste gezondheidsfreak, gegeten. En ondanks al die types rondom superfoods, zullen deze snacks uiteindelijk overleven.

Een van Oers-Hollandse snack. Gewoon lekker!

 

Mannendingetje
Richting

Pin It on Pinterest