Deze week is het dorpshuis weer even internationaal in het nieuws. Landelijke en internationale pers schrijven erover. Niet zozeer over het dorpshuis zelf maar veel meer over wat er gebeurt. Het dorpshuis als ’venue’, de plaats waar je absoluut moet zijn. Nee, niet Ons Dorpshuis in Nieuwerkerk, dat is gesloten, maar dorpshuis De Moriaan. En dat, voor alle duidelijkheid, staat niet in Moriaanshoofd maar in Wijk aan Zee.

Ons Dorpshuis wordt zonder subsidie geëxploiteerd en zal waarschijnlijk kunnen blijven voortbestaan.

Dorpshuis de Moriaan is deze week het episch centrum waar complete veldslagen op het schaakbord worden uitgevochten door o.a. wereldkampioen Magnus Carlsen en andere internationale grootmeesters tijdens het Tata Steel Chess Tournament. Even verderop in Café De Zon vertrappen de paarden de pionnen op de borden van de amateurs. Noch een stukje verder is er een heuse pop-up schaakwinkel die bij aanvang van het toernooi haar deuren opent en na afloop weer even geruisloos uit het straatbeeld verdwijnt.

Volgend jaar is het jaar van de waarheid voor de dorpshuizen op Schouwen-Duiveland. Sluiten of voortbestaan. Ons Dorpshuis wordt zonder subsidie geëxploiteerd en zal waarschijnlijk kunnen blijven voortbestaan. Mocht het zo zijn dat de exploitatie tegenvalt, organiseer dan gewoon een schaaktoernooitje. De Moriaan is in 1938 ook klein begonnen. En mocht het onverwachts dan toch stormlopen, dan kunnen de amateurs hun partijtje vast wel in Café Charlie spelen!

Paardenkracht
Honderd

Pin It on Pinterest