Buiten is het fris, binnen behaaglijk. Een zaterdag in de Werf. Kopje koffie en een krantje. Wenkbrauw lichtelijk gefronst. De man geniet intens.

Het deed me denken aan Grand Café De Drie Gezusters aan de Grote Markt in Groningen waar je bij binnenkomst bijna tegen de waarschijnlijk langste leestafel van Nederland loopt. Een lange brede tafel met aan weerszijden stoelen, leeslampen hangend boven het midden en bezaaid met nationale en internationale kranten. Op zaterdagmiddag altijd bijna geheel bezet.

De kranten, toen nog allemaal op Broadsheet formaat (de traditionele grote krant) gedrukt, waren met de rug ingeklemd in een lange krantenstok waarop veelal bovenop een ring ingeschroefd zat zodat de krant kon worden opgehangen.

De krant werd door mij vaak in de vroege middag onder het genot van een ’gele koffie’ gelezen. Na de zoveelste koffie kon je dan heerlijk dagdromen bij de artikelen in de krant. Ook de discussies met de medelezers aan de tafel werden dan geleidelijk levendiger en fantasierijker. Zo kon een wetenschappelijk artikel over bijvoorbeeld linksdraaiend melkzuur eindigen in een hartstochtelijk betoog voor vasectomie, de meningen al dan niet onder ondersteund door een zekere dreiging die van de krantenstok uit kon gaan. Ik mis die krantenstok.

 

Hotel

Pin It on Pinterest