Bewegingsdeskundige Ard von Donkers uit Beldert is ‘hot’ in Nederland. In zijn nieuwe boek ‘Liggen is lekker’, boek van de maand bij DWDD, rekent hij af met hardnekkige mythes en misverstanden die bestaan rond beweging. ‘Het is echt volstrekte onzin dat bewegen goed voor ons is. Botten en gewrichten slijten daardoor veel te sneller dan gedacht, waardoor mensen op steeds jongere leeftijd problemen kunnen krijgen. Steeds meer mensen krijgen al voor hun 45ste een kunstheup, die overigens op hun 65ste weer moet worden vervangen. Dit leidt tot onaanvaardbare en torenhoge ziektekosten’, aldus von Donkers.

Volgens Von Donker wordt het probleem zwaar onderschat: ‘Mensen worden onterecht bang gemaakt dat als ze niet bewegen, ze hart- en vaatziekten, diabetes en chlamydia op kunnen lopen. Er wordt gedaan of regelmatig sporten goed voor je is, terwijl er tal van onderzoeken zijn die aantonen dat liggen juist zeer gezond is.

Steeds meer mensen krijgen al voor hun 45ste een kunstheup
In het ziekenhuis lig je ook altijd. Bovendien is het natuurlijk ook zo dat ieder mens van nature al ongeveer driekwart van de dag ligt.’ Ook tipt hij: ‘Ga tijdens de lunch eens lekker naar buiten, niet om te wandelen maar om te liggen.’, vervolgt von Donkers zijn verhaal. Dit ‘lunchliggen’ is al door een aantal grote werkgevers, zoals de landmacht, geadopteerd. Een nationale Dag van het Liggen staat nog voor dit jaar gepland.

Von Donkers presenteert vanavond zijn boek in de Grote Kerk te Zierikzee. Kaarten zijn niet meer verkrijgbaar.

 

Pinksterweekend
Deurbel

Pin It on Pinterest