Kinderen hebben een groot voorstellingsvermogen dat veelal fantasie wordt genoemd. Als klein kind heb ik ooit de ruïne van Brederode bij Santpoort-Zuid bezocht, een voormalig kasteel dat in de tweede helft van de 13e eeuw gebouwd en diverse malen verwoest en herbouwd is. Ik waande mij tijdens het bezoek een echte ridder die de prinses mocht beschermen tegen rovers en vijandige strijders. Ik was onoverwinnelijk en had een megazwaard met superkrachten waarmee ik hele legers bestreed. Soms moest ik me terugtrekken in de donkere gangenstelsels met geheime deuren die naar geheime vertrekken leidden. In één van die geheime kamers wachtte dan altijd de prinses op mij.

Ik was onoverwinnelijk en had een megazwaard met superkrachten…

Deze herinneringen zal ik altijd blijven houden. Zo ook de herinnering aan het speldje. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig spaarde ieder kind speldjes, een metalen of plastic afbeelding met een lange speld daaraan gelijmd. Elk gerenommeerd merk gaf speldjes, van de Coöp, Spar, Vivo tot Jamin. Het speldje van de ruïne was echter speciaal. Het was een afbeelding van het kasteel van zilverkleurig metaal met een klein veiligheidsspeldje aan de achterkant. Het speldje heb ik niet meer, de herinnering nog wel.

In oktober 2009 was de schoorsteenpijp van de voormalige steenfabriek Fortmond in roze verpakt. Toen ik de foto zag kwam het kind weer in mij boven en had ik de wildste fantasieën.

 

 

Ontspullen
Wisselgeld

Pin It on Pinterest